11.2.2024 | Most pri Bratislave
Boj s myšami nikdy nekončí
V predchádzajúcom článku sme sa venovali prítomnosti myší v potravinových prevádzkach ako bola v tomto prípade pekáreň. Dnes by sme radi upresnili ďalšie aspekty tejto problematiky. Neklamným znakom prítomností myší je ich charakteristický trus. Od trusu potkanov ho ľahko rozoznáme veľkosťou. Potkan má logicky väčšie exkrementy, ale tvarom sú si podobné. Myší trus má tvar približne 5 mm dlhého šulca. V mieste koncentrácie myší ich bude veľa, takže ho neprehliadnete. Môžete ho nájsť napríklad aj na regáloch, alebo na poličkách v špajzi alebo v sklade na miestach kde sú uskladňované potraviny. Zaujímavým a asi aj nečakaným miestom kde sa myši rady ukrývajú sú elektrické skrinky. Vlezú dnu zospodu kde je otvor pre vstup zväzkov káblov v chráničkách. Preto často nachádzame, dezinfikujeme a čistíme aj elektrické skrinky od exkrementov (hovinká aj moč). Aby sme zabránili preniknutiu myší do priestoru, je nevyhnutné potiadne utesniť každú škáru a štrbinu. Myš má totižto priemer lebky iba 6 mm, takže dokáže prejsť akýmkoľvek otvorom väčšim ako 6 mm. Keď si dokáže cez otvor prepchať hlavu, prejde celá. Určite odporúčame mať uskladnené potraviny v sudoch, alebo iných nádobách z pevných materiálov, ktoré nedokáže prehrýzť. Ideálne kovové a z tvrdeného plastu. Samozrejme s vekom, aby boli hermeticky uzatorené. Rôzne sáčky, vrecia, obaly a podobne myš nezastavia. Chápeme, že nie všetky tieto opatrenia sa dajú aplikovať v pekárňach, kde pracujú s množstvom vriec s múkou. Preto odporúčame skladovať takéto vrecia nie na podlahe, ale na paletách vo výške aspoň 15 cm a nie tesne pri stene, ale aspoň 70 cm od nej. Deratizácia potravinových prevádzok nie je nikdy jednorazová záležitosť, ale je potrebné ju vykonávať pravidelne, ideálne kvartálne, teda 4 x v priebehu kalendárneho roka.